Serviciu oferite de echipa
Logo CargoTrack detasari soferi

De ce ai nevoie de declarația IMI?

Pachetul de Mobilitate 2 a adus în februarie 2022 clarificările aferente documentelor necesare pentru cazurile de detașare șoferi. În aceste sens, s-a introdus declarația IMI și obligativitatea deținerii acesteia de către fiecare șofer care realizează transporturi în țări UE.

Detașarea șoferilor se referă la situația în care un șofer este angajat de o companie de transport dintr-un stat membru al UE, dar este trimis să lucreze pentru o perioadă determinată într-un alt stat membru. Această practică este destul de comună în domeniul transportului rutier, în special în cazul transportului internațional.

În acest sens, îți prezentăm în acest articol de ce ai nevoie de declarația IMI pentru detașare șoferi și care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont pentru generarea acestei declarații.

declaratia IMI

Ce este declarația IMI?

Declarația IMI este un document care confirmă faptul că șoferii afiliați flotei tale auto sunt plătiți conform salariului minim aprobat în țările în care își desfășoară activitatea de încărcare, descărcare sau cabotaj.

În acest sens, șoferii trebuie plătiți cu salariul minim pe economie aferent țării de detașare, lucru care este verificat aspru de către autorități.

De asemenea, operatorii aflați într-un stat membru sunt obligați să înregistreze informațiile referitoare la activitatea de detașare a șoferului în platforma europeană IMI înainte de începerea detașării acestuia.

Cum se generează declarația IMI?

Este important de menționat că declarația nu trebuie completată în țara de origine, iar generarea online a acesteia se realizează în Platforma IMI, pe baza informațiilor solicitate de către UE.

Acest lucru poate fi făcut de către angajații flotei pentru fiecare angajat în parte, însă acest serviciu se poate achiziționa de la o firmă specializată care să îți asigur corectitudinea datelor și valabilitatea acesteia.

CargoTrack îți oferă serviciul de generare declarația IMI pentru șoferii tăi și îți oferă toate informațiile necesare ca tu să poți gestiona eficient aceste importanțe legislative.

De ce este necesară declarația IMI pentru detașare șoferi?

Declarația IMI este necesară pentru detașare șoferi pentru a asigura că toate condițiile de muncă ale șoferilor sunt respectate și că există o concurență loială în domeniul transportului rutier, UE a introdus o serie de reguli și directive. Una dintre acestea este Directiva 2014/67/UE privind aplicarea Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii.

Această directivă impune obligația ca șoferii detașați să primească aceleași condiții de muncă ca și șoferii locali, în ceea ce privește salariul minim, orele de muncă și condițiile de muncă generale. În plus, companiile de transport trebuie să asigure șoferilor detașați acces la servicii sociale și de sănătate.

Cum se realizează controlul asupra deținerii declarația IMI?

Într-o anumită țară, autoritățile de control au autoritatea de a cere de la șoferii străini declarația de detașare în format tipărit sau electronic, transmisă de operator prin intermediul telefonului sau tabletei.

Autenticitatea și valabilitatea declarației de detașare sunt verificate pe loc prin scanarea codului QR de pe document (procedura de verificare este realizată în timp real prin intermediul IMI).

În plus, autoritățile pot decide să solicite companiei documente suplimentare pentru a verifica dacă șoferul a primit o remunerație adecvată pentru perioada de detașare.

Ce se întâmplă dacă nu ai declarația IMI?

Controalele pentru deținerea declarației IMI sunt dese, iar amenzile, în medie, sunt 1000 EUR.

Această declarație o poți prezenta electronic, însă la solicitarea organelor de control aceștia pot înteți controlul solicitând documente justificative.

declaratia IMI

Soluția CargoTrack pentru generare declarația IMI

Pentru a realiza declarația IMI trebuie să te asiguri constant de corectitudinea datelor, valabilitatea acesteia și mai multe decât atât, gestionarea controalelor.

CargoTrack îți oferă:

– serviciul de generare a declarațiilor IMI pentru șoferii tăi;

– consultanță gratuită;

– un reprezentant legal care să îți ofere sprijin și suport în cazul controalelor.

Completarea declarațiilor necesare poate fi o sarcină complexă și consumatoare de timp. Noi suntem aici pentru a te ajuta să elimini această preocupare, oferindu-ți soluții eficiente pentru întocmirea declarațiilor!

Dacă ne lași pe noi să ne ocupăm de actele necesare pentru șoferii tăi, vei putea să te concentrezi pe alte aspecte importante ale afacerii tale. De ce să nu profiți de expertiza și experiența noastră și să ne lași să te ajutăm de fiecare dată când este nevoie de astfel de documente?

Contactează-ne acum!

5/5 - (1 vote)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
FlimoGPS

Ultimele articole

detasare soferi Italia

Detașare șoferi Italia – noi reglementări

Directiva europeană (UE) 2020/1057 stabilește reglementările aferente detașărilor șoferilor în domeniul transportului. Din această lună, toate companiile de transport care detașează șoferii în Italia, vor

Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Detașare Șoferi
Bună ziua! 👋
Cu ce vă putem ajuta?