Serviciu oferite de echipa
Logo CargoTrack detasari soferi
contact declaratie detasare imi
Discută acum cu un consultant!

Află mai multe informații despre detașările șoferilor tăi, discută chiar acum cu un consultant CargoTrack!

Contactează-ne

Vrei să afli mai multe despre modul în care poți obține detașările șoferilor? Contactează-ne și îți oferim toate informațiile de care ai nevoie!

Date contact

Orar

Formular contact

Cele mai frecvente întrebări

Declarația IMI este un document care atestă faptul că șoferii firmei tale sunt plătiți cu salariul minim în țările în care aceștia își desfășoară activitatea: încărcare, descărcare sau cabotaj.

Declarația de detașare șoferi trebuie generată din platforma europeană, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul țării respective. Declarația nu este necesară în țara de origine.

Declarațiile IMI trebuie să fie în posesia tuturor șoferilor care efectuează o operațiune de încărcare sau descărcare în țările din Spațiul Economic European.

Excepție fac șoferii care sunt în următoarele situații:

 • tranzit (călătorie fără încărcare sau descărcare)
  transport
 • bilateral/multilateral
  operațiuni suplimentare de încărcare/descărcare efectuate în contextul
 • operațiunilor de transport bilateral/multilateral

Fiecare șofer trebuie să aibă la bordul mașinii următoarele documente:

 • Contractul de muncă (tradus îl limba țării pe care o tranzitează);
 • CMR-ul;
 • Declarația IMI;
 • Atestatul Macron (unde este cazul);
 • Formularul A1;
 • Tahograf (pe hârtie).
 • Actele necesare oricărui șofer: (act identitate, permis conducere, atestate necesare).

Pachetul de Mobilitate 1 a reglementat obligativitatea mașinilor între 2,5 și 3,5 tone, care realizează transporturi internaționale.

Astfel, ești nevoit să respecți aceleași reglementări și să ai instalat tahograful în vehicul, asemeni șoferilor vehiculelor de peste 3,5 tone.

Dacă ești șofer în detașare, trebuie să știi că salariul minim pe care ar trebui să îl încasezi, trebuie să fie în raport cu cel puțin salariul minim pe economie din țara în care ești detașat.

Astfel, ca și angajator, trebuie să te asiguri că oferi șoferului tău salariul minim în conformitate cu țara de detașare, pentru a respecta reglementările în vigoare.

În cazul declarației IMI există o serie de date care sunt cuprinse și a căror corectitudine este absolut necesară ca declarația să fie luată în considerare de către organele de control.

Când îți asumi responsabilitatea de a realiza singur declarația IMI, trebuie să oferi o atenție sporită modului de introducere a datelor și generarea corectă a acesteia.

În acest sens, există servicii profesionale care îți asigură, pe baza unui abonament, generarea periodică a declarației IMI pentru fiecare șofer, cu garanția corectitudinii acesteia.

Plafonul diurnei diferă în funcție de localizarea șoferului, în țară sau în străinătate.

Astfel, pentru un șofer în țară, plafonul diurnei reprezintă de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Diurna stabilită pentru personalul instituțiilor publice in țară este de 20 lei/zi.  Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru instituții publice este 50 lei/zi.

În străinătate, plafonul diurnei este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Diurna stabilită pentru deplasarea personalului instituțiilor publice în afara țării este de 35 Euro/zi. Spre exemplu, 2.5 *35 euro= 87.5 euro.

Amenzile pentru lipsa declarațiilor IMI în cazul unui control diferă de la o țară la altă, pot începe de la câteva sute de euro și până la 2000 – 3000 EUR.

În medie, la primele abateri, sancțiunea este de 1000 EUR.

Declarația IMI conține toate datele șoferului și este absolut necesară în detașarea șoferilor.

Fără aceasta, organele de control oferă sancțiuni semnificative și pot realiza controale detaliate.

Astfel, ai nevoie de declarația IMI pentru a putea demonstra legalitatea activității firmei și a șoferului și pentru a evita sancțiunile țărilor europene.

Pentru realizarea declarațiilor IMI, o firmă va avea nevoie de mai multe documente pentru a prelua informațiile necesare, precum documentele solicitate de CargoTrack:

 • Contract de prestări servicii între CargoTrack și compania dumneavostră (document trimis de către consultantul CargoTrack, în momentul în care ne solicitați activarea serviciului);
 • Carte de identitate administrator;
 • Carte de identitate manager transport;
 • Carte de identitate șofer/șoferi;
 • Permis șofer/Șoferi.
4.9/5 - (12 votes)
Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
Detașare Șoferi
Bună ziua! 👋
Cu ce vă putem ajuta?